Web 2.0: Li deus al JavaScript

Aquesta setmana m’he estrenat com a blogger a “la Grapadora“, el blog de Grapa, amb un article anomenat: Web 2.0: Se lo debes al JavaScript. Com que l’article l’he publicat en castellà vull deixar aquí la traducció al català:

El JavaScript era, farà tres anys, un llenguatge de programació de segona. La seva principal funció era la de controlar petits detalls en l’enviament de formularis, com que els camps estiguessin correctament omplerts i poca cosa més. Pràcticament estava relegat a aquesta funció quan un dia algú va inventar AJAX i va nèixer el web 2.0. Sense anar més lluny, JavaScript és la J d’AJAX: Asynchronous JavaScript And XML. Aquest detall dòna una idea de la seva importància i la seva vinculacó al nou sistema.

Ara, una gran massa de programadors utilitzem JavaScript, no només per implementar AJAX, sino també per totes aquestes parafernà lies i efectes tan macus que semblen Flash però que no ho són, amagar i ensenyar textos, crear nous elements a l’HTML i un llarg etcétera. I tot axò, ¿per què és tan bo? Doncs perquè facilita la interacció usuari-màquina estalviant carregar la pàgina cada cop que punxes un enllaç, perquè fa la navegació més agradable visualment, perquè millora la usabilitat i perquè, d’aquesta manera, els textos també són indexables en navegadors (cosa que, cal recordar, no passa en Flash).

Coneixent això, resulta evident lo important que és el JavaScript per un site i molts estaran d’acord amb mí en que s’està convertint en una eina bàsica per la navegació web. M’atreviria a dir que el 96% de les noves webs utilitzen JS d’alguna manera o una altra.

Però com tot a la vida, el JavaScript no és perfecte. L’ús de JS també té alguns inconvenients d’usabilitat i accesibilitat. Si, per exemple, algú visita una web amb un navegador antic que no el soporti, o si té el llenguatge deshabilitat al seu navegador, no podrà accedir correctament al site. Davant d’això, alguns conservadors defenen que el JavaScript fa el web inaccessible als usuaris que no disposin de programes que el soportin. Això és cert, però crec que ja va sent hora que aquests usuris s’actualitzin una mica. Si hi ha algú que encara navegui amb IE5 no té perdó de Déu, i més, quan existeixen molts altres navegadors gratuïts, Firefox per exemple, que sí el soporten.

I per si encara fos poc, davant del boom del JS han surgit, des de fa algún temps, gran quantitat de frameworks que facil·liten als programadors la implementació de JavaScript i AJAX als nous sites web. Mootools, Prototype i jquery són alguns dels exemples més coneguts. De fet, poc a poc va creant-se la perspectiva en la qual ja no s’aprèn JS, sino la estructura d’algún o altre framework.

Sigui com sigui, el JavaScript s’ha convertit en un llenguatge imprescindible en la web actual del qual si releguéssim seria donar un pas enrere en l’evolució d’internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>